Stäng meny

Bondens Skafferi – Tänker globalt, levererar lokalt

CaseBondensskafferi-ok2

December 2014
Den globala livsmedelshanteringen väcker starka motreaktioner, och världen över växer nu rörelser som värnar om småskaligt, lokalt producerade matvaror. Bondens Skafferi är en av dessa rörelser som hösten 2008 startades av Andreas Lindberg. Då ett litet enmansföretag, idag sex år senare är de tolv anställda och arbetar efter mottot ”Think global eat local”.

Brist på samordning och effektivitet

I Skåne finns otroligt många småskaliga verksamheter som producerar mat och matråvaror, men ändå kunde Andreas Lindberg, grundaren av Bondens Skafferi, konstatera att maten färdas extrema omvägar innan den når tallriken. Under Andreas tid som kock upptäckte han de charkvaror, ostar, inläggningar, grönsaker, kött, frukt och kryddor m.m. som skånska gårdarna erbjuder. Samtidigt var han väl medveten om problematiken kring logistiken; hur får man tag på dessa råvaror om man själv inte hinner åka runt till alla producenter? Samordning och effektivitet var något som saknades och det var denna utmaning som Andreas satte tänderna i.

Vinna förtroende från producenterna

Många av Andreas kollegor från restaurangbranschen var kunder redan innan Bondens Skafferi ens hade något att leverera; konceptet att kunna beställa lokala råvaror/produkter på en och samma plats och samtidigt få det levererat var efterlängtat.

Att hålla kolla på trenderna och veta vad kunderna vill ha var och är fortfarande givetvis en utmaning, men största svårigheten var till en början att övertyga producenterna om att Andreas var seriös i det han gjorde, och att det faktiskt skulle löna sig att låta Bondens Skafferi bli en mellanhand. Idag känner producenter till Bondens Skafferi och läget är helt klart enklare nu. En av deras stora utmaningar idag är att bli bättre utan att för den sakens skull bli dyrare, t.ex. att erbjuda ännu färskare råvaror och kortare leveranser.

Stöd från TransforMAT´s affärsutvecklare

Redan under tiden då Andreas, tillsammans med två kollegor, drev krogen Modesto hade han kontakt med  projekt Krinovas TransforMAT (dåvarande Smakplats, länka till projektet), och tidigt i uppstartsskedet av Bondens Skafferi bollade han sina idéer och hela konceptet med TransforMAT´s affärsutvecklare Helena Ullmark. I detta skede var TransforMAT´s stora nätverk med producenter guld värt, vilket bidrog till att bilda grundutbudet i Bondens Skafferi. Genom TransforMAT har Andreas sedan hållit sig uppdaterad just gällande spännande nya producenter.

Nyckeln till framgång

Bondens Skafferi har vunnit ett antal offentliga upphandlingar på färskt kött och idag levererar de till flera kommuner och sjukhus runtom i Skåne. Andreas ser inga problem med att få tag på lokala råvaror även när det gäller större kvantiteter.

Andreas krögarbakgrund med vetskap om svårigheterna kring distribution av lokalproducerat och det faktum att de lokala förstklassiga råvarorna oftast är färskare och därmed smakar bättre är antagligen framgångsnycklarna som bidragit till att Bondens Skafferi blivit länken som gör att de skånska gårdarnas råvaror hamnar på matsedeln. Läs mer: www.bondensskafferi.se

Läs mer

Bara goda grejor i det stora skafferiet i Åhus.

Uppdraget som får den lilla aktören att växa.

Lokal leverantör av färskt kött till kommunens kök

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Stäng