Stäng meny

Brunslövs mejeri – restprodukt till trenddryck

case-Brunslövs mejeri

November 2014
Adriana Zonari driver Brunslövs mejeri, ett gårdsmejeri utanför Hörby.  Adriana kommer ursprungligen från Brasilien och därför har de brasilianska smakerna fått vara förebild då hon utvecklat sina egna ostar och andra mejeriprodukter.

Brunslövs mejeri är ett exempel på ett nystartat företag i från grundaren Adrianas första tankar på att starta ett gårdsmejeri fram till det prisbelönta företag som det är i dag.

Krinovas projekt TransforMAT  (länka) var en av initiativtagarna till Folkuniversitets YH-utbildning Mathantverk med entreprenörskap och där TransforMATs affärsutvecklare Hannes van Lunteren senare också ordförande i utbildningens styrelse. Adriana var en av studenterna utbildningens första år och hon tog sin examen i juni 2013. Under företagets första år har Adriana gjort en fantastisk resa där TransforMAT varit ett nära stöd hela vägen i allt från utveckling av affärsmodell, ekonomisk rådgivning, rådgivning kring myndighetstillstånd till utveckling och prissättning av produkter. TransforMAT har också coachat Adriana att få översikt på flödet av sortimentet, och på så vis har Adriana kunnat effektivisera produktionen genom att välja bort vissa produkter och fokusera mer på andra.

Brunslövs mejeri är ett av de företag som fått möjlighet att utveckla en ny produkt i Krinovas öppna innovationsarena genom projektet Radikal innovation för nya dryckeskoncept. I den mångkulturella kompetenspoolen, som byggts upp inom projektet, finns människor från olika kulturer och som har olika mat- och dryckesbakgrund från sina hemländer.

Det hela började med att Adriana såg en möjlighet att förädla och få ut något mer av de ca 500 liter vassle per vecka som blir över vid ystning, än att bara använda den som gödning på åkrarna– men vad och hur?

Fyra personer som representerade tre världsdelar med matchande erfarenhet och kompetens valdes ut från kompetenspoolen, för att delta i innovations- och utvecklingsarbetet. Under det inledande arbetet föddes idéer om allt från skönhetsprodukter till drycker baserade på restprodukten vassle. Med hjälp av kompetenspoolen utvecklade Adriana en ny produkt ur vasslen - en unik dryckesyoghurt, Ayran. Och det på rekordtid. Från första idémötet till lanserad produkt tog det bara drygt två månader.

Det faktum att Ayran från Brunslövs Mejeri är baserad på vassle är också det som gör den unik. Vasslen är proteinrik och innehåller nyttiga mineraler. Den kommersiellt tillverkade Ayran som hittills funnits på marknaden är yoghurt- och vattenbaserad.

Sedan våren 2014 är Brunslövs mejeri också ett av inkubatorföretagen på Krinova.

Genom Krinovas samarbete med Botswana Innovation Hub förs nu en dialog mellan Krinova och Botswanas science park om möjligheten till kunskapsexport relaterat till livsmedel och där planen är att Brunnslövs mejeri säljer sin kunskap om att driva gårdsmejeri.

Läs mer om Adrianas verksamhet

Brunslövs mejeri

Från dressyrryttarinna till prisbelönt gårdsmejerist, se filmklipp med Adriana

Pressrelease

Se när Adriana ystar

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Stäng