Stäng meny

Öresundsfisk – direkt från båt till bord

case-oresendsfisk

December 2014
Öresundsfisk drivs av kustnära yrkesfiskare i Öresund i samarbete med SEA-U Marint Kunskapscenter (länka och öppna i nytt fönster). Ledordet är hållbart nyttjande av havets resurser då selektiva fångstmetoder används dvs. bottensatta garn, bur och krok, vilket innebär att man endast tar fiskar som nått en viss storlek och lämnar de minst individerna så att de kan växa till sig och leka. Fisken levereras direkt, utan mellanhänder, till privatperson, handel och restaurang vilket ökar värdet på fångsten för yrkesfiskaren och möjliggör en hållbar framtid för det småskaliga kustnära fisket i Öresund.

Sveriges första Community Supported Fishery

Öresundsfisk föddes ur idén om att skapa ett varumärke för det lokala hållbara fisket i Öresund, och idag driver föreningen Sveriges första och enda Community Supported Fishery (CSF) där man som privatkonsument kan köpa en andel av fångsten och på så sätt få regelbunden tillgång på färsk fisk. Därmed avsätts fisken lokalt samtidigt sprids kunskapen om att det faktiskt, tack vare trålförbud sedan 30-talet, finns fiskbestånd kvar i Öresund.

För fiskarna har det varit ett stort steg att gå med i CSF som kräver mer hantering av fångsten jämfört med att sälja direkt till en grossist, men genom att kapa grossistledet får fiskarna en större förtjänst som står i proportion till arbetsinsats och omkostnader.

Inspiration, bollplank och engagemang

Anna Särnblad, marinbiolog från SEA-U, som är projektledare i Öresundsfisk berättar att de kontaktade Krinovas projekt TransforMAT redan i uppstarten för att få input och hjälp från någon som kunde mer om livsmedelsbranschen och affärsutveckling. Anna berättar att Öresundsfisk hade stor nytta av kontakten med affärsutvecklarna Helena Ullmark och Hannes Van Lunteren från TransforMAT och att deras kompetens och kunskap hjälpte dem komma vidare i sitt arbete;

- TransforMAT gav oss nya infallsvinklar och  deras entusiasm och engagemang gav inspiration och energi till projektet.

Hjälpen från TransforMAT att strukturera och få redskap för att ta fram affärsplan var också till stor hjälp för Öresundsfisk.

Utveckla konceptet och hitta innovativa användningsområden

Sedan Öresundsfisks start 2013 har kontakten med TransforMAT fortsatt genom t.ex. projektet ”Radikal dryckesinnovation” där de tagit del av TransforMAT´s kontaktnät och spånat på innovativa användningssätt av tång och musslor från odlingar i Öresund samt strandkrabba. Att göra öl på tång är en av idéerna som dök upp som kanske kan bli verklighet längre fram. I samarbete med TransforMAT arrangerades också en workshop på krogen Saltimporten där Öresundsfisk och kockar möttes och experimenterade kring hur den lokala fisken kan användas.

Nästa steg för Öresundsfisk är att anpassa verksamheten för lite större skala och lösa logistiken som medföljer, en utmaning som de ser fram emot!

Läs mer

Öresundsfisk
Kortare resväg ger fisken mervärde
Intervju från Radikal innovation för nya dryckeskoncept

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Stäng