Stäng meny

Övedskloster – noden för lokala matproducenter

Case-Övedskloster

December 2014
Det skånska slottet Övedskloster, med park, borggård och alléer räknas till en av Sveriges främsta rokokoanläggningar. Det uppfördes av Överste Hans Ramel under 1700-talets senare hälft och drivs nu av ägaren med samma namn Hans Ramel. På Övedsklosters marker bedrivs sedan 1753 jord- och skogsbruk. Idag odlas raps, råg, korn och vete. Här föds också upp nötkreatur av köttrasen Angus. Från tidig vår till sen höst betas ängarna och djuren är utmärkta naturvårdare som håller landskapet öppet och bidrar till större artrikedom, dessutom blir köttet både smakrikt, nyttigt och miljövänligt då djuren föds upp på enbart gräs.

Traktorerna växte ur lokalerna

I takt med att Övedsklosters jordbruk utökades krävdes också effektivare och större maskiner som till slut inte fick rum i de befintliga lokalerna. Nya lokaler byggdes och kvar stod gamla gårdens tomma längor. De K-märkta längorna kunde inte rivas och utmaningen var nu att hitta nya användningsområden för byggnaderna.

Tryggt att hålla någon i handen

År 2011 när Hans Ramel började jobba heltid på Övedskloster hade han hört ryktas om Krinovas projekt TransforMAT (länka till transformat). Hans mål var att utveckla Övedsklosters 200 år gamla varumärke, som tidigare stått för jordbrukets tonvisa skörd av bl.a. socker och vete. Tanken var att, utöver det befintliga jord- och skogsbruket, faktiskt erbjuda en färdig produkt, att kunder ska kunna komma till Övedskloster och köpa charkprodukter samt att bygga upp ett varumärke som andas kvalitet, äkthet och transparens. Hans berättar:

-Utmaningen är att få folk att förstå att man faktiskt kan köpa entrecote här. Här kan man ju då ta hur många olika vägar som helst, och då är det bra att hålla någon i handen! Det är svårt att mäta värdet i bollplanksfunktionen, men det är jätteviktigt att hitta någon som är neutral som man kan prata av sig med.

Här kom TransforMAT in i bilden och fungerade som just bollplank och hjälpte till att strukturera alla idéer som fanns kring Övedskloster. TransforMAT anordnade en

workshop där 150 idéer föddes om hur lokalerna kunde användas och hur nötköttet skulle marknadsföras. Efter att ha benat ut och grupperat alla idéer från workshopen föll pusselbitarna på plats; en gedigen julmarknad med hög kvalitet och lokal förankring skulle anordnas för att koppla samman Övedskloster med mat, som en plattform att få folk att hitta dit. Detta blev ett första steg mot utvecklandet av en gårdschark.

Övedskloster överumplades

Första marknaden gick av stapeln julen 2012 i kostallet strax intill slottet. Huvudattraktionen var traktens alla utställare och dess produkter men besökarna möttes också av luciatåg, häst med vagn, julkör, lantbruksdjur, dockteater m.m. En blygsam uppskattning av besökare visade sig vara helt fel; 2000 besökare överrumplade Övedskloster. För varje år växer marknaden; från första årets femtio utställare som år 2014 blev nittio och med hela 6000 besökare. I processen att hitta mathantverkare av hög kvalitet var TransforMAT ett starkt stöd med sina kontakter och nätverk. För att kvalitetssäkra marknaderna jobbar Övedskloster med kontinuerlig utvärdering och redan i november bjuds utställare in på en förberedande träff där de får information, men också utbildning om marknadsföring, ett arbetssätt som TransforMAT har varit med och implementerat.

Julmarknaden gav mersmak och hösten 2014 anordnades också höstmarknad. Eventuellt kommer konceptet utvidgas även med påskmarknad.

Marknaden lever nu sitt eget liv, samtidigt som planerna på att utveckla charksidan pågår. Redan förädlar legotillverkare Övedsklosters nötkött som säljs som köttlådor och bl.a. hamburgare. I planerna på att bygga egen styckningslokal och chark har TransforMAT stöttat och varit till hjälp genom studiebesök och kontakter inom chark.

Läs mer

Övedskloster

Julmarknad

Slottsmiljön ger klass åt julmarknad

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Stäng