Goda och hjärn-nyttiga recept för en minnesfull jul!

    16 december 2020

    I de här recepten får du en härlig brainfoodcocktail med alla de vitaminer, mineraler, långsamma kolhydrater, stärkande proteiner, fibrer och nyttiga fetter som din hjärna behöver för att fungera på bästa sätt. God och bra mat ligger ju oss varmt om hjärtat och hjärnan. Hoppas det smakar!

    Grönkåls-slaw
    Årets läckraste tillbehör på julbordet, inte bara fräscht och gott utan även väldigt nyttigt för din hjärna! Ca 10 portioner

    Sallad:
    Ca 200 gram grönkålsblad
    Ca 200 gram vit/rödkål
    1 finhackad rödlök
    1 -2 rivna morötter
    200 gram rostade valnötter
    1 granatäpple

    Dressing:
    1 äggula
    1 tsk dijonsenap
    1 msk citronjuice (gärna färskpressad)
    ½ msk rödvinsvinäger
    3 dl rapsolja
    1 ½ msk italiensk salladskrydda
    1 liten bit riven färsk ingefära (Valfritt)

    Så här gör du
    Sallad
    Repa av bladen från grönkålen till mindre bitar och strimla med en kniv. Den grova mittsträngen ska inte vara med. Finstrimla kålen, finhacka rödlöken och riv moroten. Blanda ihop i en bunke. Rosta valnötter i en torr panna och hacka grovt, ställ åt sidan. Granatäppelkärnor är enklast att få ut genom att dela frukten på hälften på ”bredden”, sätt en skål i vasken (det skvätter!) och banka med baksidan av en träslev på varje halva tills de har trillat ut i skålen. Spara valnötter och granatäppelkärnor till att toppa salladen med på slutet.

    Gör sedan dressingen
    Lägg äggula, dijonsenap, vinäger och citronjuice i en mixer. Häll sakta ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar, när det börjar tjockna så kan du hälla snabbare. Krydda med salladskrydda och ev. riven färsk ingefära.

    Blanda ihop med salladen, låt stå och dra minst 30 min. Ev. salta och peppra extra vid behov. Toppa salladen med rostade valnötter och granatäppelkärnor.

    Rawfood pepparkaksbollar
    De här läckra rawfoodbollarna är både goda, nyttiga och smakar riktigt juligt, något för både barn och vuxna och roligt att göra tillsammans med barnen. Ca 40- 50 stycken.

    235 g Medjooldadlar
    60 g Glutenfria havregryn
    55 g Mandelsmör
    25 g Riven kokos
    18 g pepparkakskrydda
    13 g Kokosolja

    Så här gör du!
    Mät upp alla ingredienser i en bunke.
    Mixa i en mixer till dess att ”smeten” är slät. Tar ett tag så ha tålamod! Ska bli glansig.
    Rulla till småbollar (ca 10 gr/styck) och förvara i frysen och ta fram när du blir sugen på glögg och pepparkaka. De behöver bara ca 3-4 minuter för att tina upp.

     

     

     

     

     

     

    Apelsinsallad med mörk choklad, grädde och rostade fröer
    Nu är det citrusens högtid! Frisk, nyttig, läcker och julig dessert att njuta av. Ta fram 4 fina glas att servera salladen i.

    4 apelsiner/clementiner/citrus
    0,5 gram saffran
    1 dl frysta blåbär
    50 gram hackad mörk choklad av bra kvalitet

    Topping:
    ½ dl rostade solrosfrön
    ½ dl rostade pumpafrön
    ½ rostade kokosflingor
    1 msk rostad kakaoböna/kakaonibs
    1 dl lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver/vaniljsocker

    Så här gör du!
    Filéa apelsinerna och dela i mindre bitar, pressa ur juicen från skalresterna över filéerna. Blanda ner saffran och rör runt. Finhacka den mörka chokladen och blanda ner i apelsinerna. Rosta fröer och kokos i en torr panna.

    Lägg blåbären i botten på glasen och toppa med apelsinsallad. Lägg på en klick vispad grädde och toppa med de rostade fröerna.