Ätbar matförpackning av biomaterial för gurka minskar fossil plast

    30 november 2020

    Saveggy har tillsammans med Lunds universitet vunnit Lidl Future Initiatives 2020 för deras lösning att ersätta skyddsplasten kring gurka med ett biobaserat ätbart alternativ. Med en prissumma på över två miljoner kommer teamet fortsätter sitt arbete med att produktifiera innovationen för att möta marknaden.

    Saveggy arbetar med en biobaserad vätska som sprayas på gurkan för att skydda och bevara livslängden på grönsaken. De sju personer som ingår i teamet har sedan ett år tillbaka forskat på ett naturligt ätbart alternativ istället för att använda fossil plast.

    – Det är väldigt uppmuntrande för hela teamet och ett verkligt erkännande från en av världens största dagligvarukedjor. Att bli uppmärksammade så här betyder mycket för oss alla, säger Vahid Sohrabpour, VD Saveggy.

    Saveggy började att forska på ett alternativ för tomater men kunder och marknaden önskade en plastfri gurka. Målsättningen är att produkten skall vara tillgänglig för marknaden under 2022 och därefter fortsätter utvecklingen att anpassas för andra grönsaker och frukter. Saveggy har jobbat tillsammans med business designers på Krinova sen starten.