Biotekniskt framställt mjölkprotein som råvara i veganska mejeriprodukter

  12 juni 2020

  Det forskningsbaserade företaget Cirkulär AB är i färd med att utveckla mjölkprotein i laboratoriet som sen ska kunna användas som råvara för veganska och miljövänliga mejeriprodukter. Mjölkproteinerna skapas genom att använda mikroorganismer som producerar och därefter utsöndrar proteinet.

  – Proteinet är identiskt med det i komjölk. Det innebär att man i stort sett kan tillverka identiska mejeriprodukter som de vi är vana vid samtidigt som de är 100 % veganska. Tidiga indikationer tyder på markant minskad miljöpåverkan vid denna typ av produktionsmetod jämfört med traditionell mejeriproduktion, förklarar Sebastian.

  Idén till att kunna utveckla mjölkprotein genom biotekniska metoder föddes under Eric Östes studietid i USA. I ett Vinnovafinansierat projekt utvecklar de nu tillsammans med partners i projektet bl a forskare vid Lunds Universitet och Chalmers tekniken vidare med en projektbudget på 4 miljoner kr. För ett år sedan bildade Sebastian och Eric bolaget Cirkulär med mål att kunna kommersialisera innovationen.

  Under våren har bolaget Cirkulär fått externa medel från bland annat Sten K Johnson stiftelsen på 125 000 kr och från Vinnova drygt 650 000 kr. Pengarna kommer att användas för att nu ta nästa steg i utvecklingen dels för vidare forskning och affärsutveckling.

  – Medlen från både Sten K Johnson och Vinnova betyder otroligt mycket! De är startskottet för att ta konceptet till nästa nivå, säger en nöjd Sebastian.