Brainfood-semla

    16 februari 2021

    Brainfoodsemla, en semla som hjärnan och kroppen gillar (mer) än en vanlig semla kommer här!

    Fylld med vitamin A från morötterna, vitamin E och B6, mineraler och bra fetter i fröerna och mandel, kolin i mandlar, C-vitamin och antioxidanter i blåbär och hallon, långsammare kolhydrat/socker i dadelsirap. Och som en bonus B12 i grädden.

    Brainfoodsemla 13 stora eller 40 små

    Sätt ugnen på 225 grader

    150 g rumsvarmt smör
    50 g jäst
    5 dl rumsvarm morotsjuice
    1 dl strösocker
    2 tsk stött kardemumma
    0.5 tsk salt
    14 dl g vetemjöl
    1 dl solroskärnor
    ½ dl linfrön

    Skär smöret i tärningar.
    Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller i en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp.
    Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt, linfrön, solroskärnor och mjöl.
    Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
    Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar (för 40 små semlor).
    Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
    Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

    Fyllning:
    150 gram mandel
    100 gram pumpakärnor
    2 dl dadelsirap
    1 tsk mald kardemumma
    ½ tsk flingsalt
    Vatten att spä med
    Rosta pumpakärnor och mandel i het torr panna tills de fått färg.

    Mixa i mixer tills det är ett fint mjöl, tillsätt sedan dadelsirap och kryddor och fortsätt mixa, spä ev med lite ljummet vatten.

    5 dl vispgrädde
    1 dl frysta blåbär
    1 dl frysta svenska hallon

    Vispa grädde och tillsätt bär.

    Skär toppen av semlan och gröp ur inkråmet och blanda med mandelmassan.

    Fyll bullarna med ”mandelmassan” och toppa med grädden.

    Njut!