16 februari 2021
Brainfoodsemla, en semla som hjärnan och kroppen gillar (mer) än en vanlig semla kommer här!
Fylld med vitamin A från morötterna, vitamin E och B6, mineraler och bra fetter i fröerna och mandel, kolin i mandlar, C-vitamin och antioxidanter i blåbär och hallon, långsammare kolhydrat/socker i dadelsirap. Och som en bonus B12 i grädden.
Brainfoodsemla 13 stora eller 40 små
Sätt ugnen på 225 grader
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm morotsjuice
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0.5 tsk salt
14 dl g vetemjöl
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller i en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp.
Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt, linfrön, solroskärnor och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar (för 40 små semlor).
Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Fyllning:
150 gram mandel
100 gram pumpakärnor
2 dl dadelsirap
1 tsk mald kardemumma
½ tsk flingsalt
Vatten att spä med
Rosta pumpakärnor och mandel i het torr panna tills de fått färg.
Mixa i mixer tills det är ett fint mjöl, tillsätt sedan dadelsirap och kryddor och fortsätt mixa, spä ev med lite ljummet vatten.
5 dl vispgrädde
1 dl frysta blåbär
1 dl frysta svenska hallon
Vispa grädde och tillsätt bär.
Skär toppen av semlan och gröp ur inkråmet och blanda med mandelmassan.
Fyll bullarna med ”mandelmassan” och toppa med grädden.
Njut!