Gårdsfisk Årets Klimatbonde

  23 september 2020

  Grattis Gårdsfisk som utsetts till Årets Klimatbonde av Svenskt Sigill. Härligt att få vara med er på er resa.

  Juryns motivering: Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet.

  Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt.

  Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.

  Ta chansen och hör Johan berätta om konceptet Gårdsfisk mitt i deras verklighet när Svenskt Sigill besöker gården  (2.52 min).