Göinge Smidesmontage lägger i en växel till

  30 mars 2021

  Göinge Smidesmontage har de senaste åren haft en stadig försäljningsökning. Ägaren Lars-Anders har gått från nedläggningsplaner till att lägga i en växel till och satsa efter att ha fått hjälp med rätt verktyg och en genomarbetad affärsmodell.

  Göinge Smide har under många år byggt upp en verksamhet inom konst-, design- och fastighetssmide till industriservice. Det som nu gett extra skjuts åt verksamheten är den lucka till vinkällare gjord i glas och smide och som kom till mer eller mindre av en slump för 15 år sedan. Luckan hade mer eller mindre fallit i glömska men väcktes till liv igen av en tillfällighet.

  – Jag ville verkligen hitta sätt att nå ut med min vinlucka och nu blev det på ett sätt som jag aldrig hade kunnat tänka mig, säger Lars-Anders Bengtsson.

  Yngsta sonen följer kändisen Bingo Rimer på Instagram och såg att han renoverade en lokal. Bingo visade en plåtlucka i golvet ner till ett utrymme i källaren och nämnde i inlägget att han skulle vilja ha en vinkällare. Lars-Anders son skickade då en länk till Göinge Smidesmontages hemsida och Bingo hörde av sig med en beställning. Efter det har vinluckan synts flera gånger i Bingos kanaler och även i inredningsprogrammet Grand Design.

  Dubblerad omsättning i år

  Från början gjordes vinluckan i specialmått men i dag är 8 av 10 luckor av standardmått, vilket snabbat upp och effektiviserat produktionen. Göinge Smidesmontage har haft en stadig försäljningsökning de senaste åren och räknar med att öka 50 procent mot förra året.

  – I ett tidigt stadie började jag spåna på hur försäljningen skulle gå till. Jag hade inte råd att gå mot återförsäljare och ha en visningslucka i alla butiker hos en större byggvarukedja. Min tanke är att använda byggfirmor som mina ambassadörer. De blir bäst på att montera luckan och kan med stolthet sprida ordet om min vinlucka, säger Lars-Anders.


  Göinge Smidesmontage drivs av Lars-Anders Bengtsson som har gedigen branschvana.

  Lars-Anders har tagit fram en certifiering för montering av vinluckan och har i dagsläget gjort klart med sin första certifierade luckmontör. Målet är att inom ett år ha klart med 20 till.

  När Lars-Anders för ett år sedan övervägde sina vägval så träffade han representanter från Östra Göinge kommun som tyckte att han skulle ta kontakt med Krinova. Det tipset har varit väldigt värdefullt för Göinge Smidesmontage. Lars-Anders uppskattar arbetet tillsammans med business designers på Krinova och möjligheten att under en längre tid få ta del av de verktyg Krinova har för affärsutveckling och inte minst att ha någon att bolla idéer med.

  – Jag hade aldrig varit där jag är i dag om jag inte hade träffat Krinova. Jag hade hyrt ut halva lokalen och kört lite på hobbynivå och inte alls haft det värdet på produkten som jag har i idag. Jag var på väg att plana ut men nu gasar jag och det är skitkul. Jag har hållit på i 32 år och det har såklart funnits perioder med inte så mycket att göra. Då har jag gnuggat geniknölarna och idéerna spricker 2000 gånger men som tur är den här gången så finns det inget alternativ. Jag tror så starkt på min idé att jag inte vill släppa den, säger Lars-Anders.