Hansson i Harphult satsar på andelsjordbruk

  24 september 2020

  Filip Hansson är köttbonden som också blivit grönsaksodlare. Inför den här säsongen har han satsat på andelsjordbruk*. Filip har sålt delar av sin odling till kunder för att på så sätt kunna planera utifrån efterfrågan och spridit ut riskerna.

  – Det har gått över förväntan och jag är nöjd med första året. Jag har sålt 18 andelar och till nästa år vill jag utöka. Jag tror att det ligger helt rätt i tiden med andelsjordbruk och tror bara att vi kommer att se mer av det, säger Filip.

  De 18 andelsägarna kan välja hur ofta de vill ha leverans av grönsaker och var de ska hämtas. Andelsägarna har fått ett brett utbud av grönsaker och just när vi hälsade på Filip så packade han påsar med pumpa, mangold, kålrabbi, broccoli och mycket annat.

  Hansson i Harphult är med i projektet Framtidens hållbara livsmedelsproduktion i samverkan som tar utgångspunkt hos skånska primärproducenter och de utmaningar som de nya tiderna innebär för dem.

  – Det är varit väldigt intressant att vara med i projektet. Det är alltid positivt att ha några att utbyta kunskap och erfarenheter med. Jag har träffat på flera av deltagarna på olika Rekoringar runt om i Skåne. Oavsett om vi är stora eller mindre producenter så har vi mycket att lära av varandra, säger Filip Hansson.

  *Andelsjordbruk definieras som “ett direkt partnerskap som bygger på
  människans relation mellan en grupp konsumenter och en eller flera producenter, varigenom risker och belöningar från jordbruk delas, genom ett långsiktigt, bindande avtal.” www.andelsjordbruksverige.se