HLR Skåne når nya kunder med digital utbildning

  26 maj 2020

  I Sverige är det lagstadgat att företag har en skyldighet att tillgodose att tillräckligt många i personalen är utbildade i första hjälpen. Men det är svårt för många att hitta tiden och att kunna samla all personal och avsätta en halv dag tillsammans.  Det har HLR Skåne nu hittat en lösning på genom att digitalisera Första hjälpen-utbildningen och göra den lättillgänglig för fler.

  Henrik Karlström driver HLR Skåne och har hållit Första hjälpen- och HLR- utbildningar under tre års tid. Han har länge velat göra sin utbildning digital men inte haft förutsättningarna tidigare. Men när kalendern tömdes under våren var det bara att tänka om.

  – Min största utmaning är att få folk att förstå att de inte är odödliga. Alla behöver utbildning i Första hjälpen och HLR (hjärt och lungräddning). I den digitala utbildningen får man det man behöver av det teoretiska men sen får man komplettera med det praktiska passet, säger Henrik. Då behöver man bara samla personalen en halvtimme istället för en halv dag. Det spar både tid och pengar för företagen.

  HLR Skåne är sedan ett tag tillbaka hyresgäst på Krinova.

  – Att jag flyttade till Krinova är något av det bästa jag har gjort. Jag får så mycket hjälp av alla på Krinova och har ett stort utbyte av hyresgästerna. Jag fick jobb direkt så fort jag flyttade hit. Här finns kreativiteten jag behöver, säger Henrik Karlström.

  Det var just i ett möte med business designers på Krinova som idén kläcktes att sammanföra HLR Skåne med en annan hyresgäst, Lustra Utbildning. Lustra Utbildning hjälper företag och organisationer att bland annat digitalisera personalutbildningar av olika slag.

  En grupp företagare som Lustra arbetar mycket med är utbildare som redan har fysiska kurser eller föreläsningar. Lustra hjälper till att digitalisera och anpassa materialet, och skapar en egen lärplattform där utbildaren kan sälja sina kurser och där deltagarna tar del av kursmaterialet. Tillsammans med utbildaren är de med genom hela processen med manus, kursstruktur och att göra kursen digital.

  – Framtiden för digitala utbildningar ser ljus ut och det kommer bli en större mix av digitala och fysiska utbildningar. Det finns en vinst med att erbjuda människor kunskap oavsett var de finns och när de kan. Forskning visar att digitala kurser fördjupar och förlänger kunskapen eftersom man kan gå tillbaka och repetera. Corona har givit hela branschen en skjuts framåt i en utveckling vi redan såg, säger Robert Karlsson, delägare i Lustra utbildning.

   

  Henrik på HLR-Skåne