Ifö Center vinner Innovationspriset i Bromölla

  24 oktober 2019

  Ifö Center har förvandlat det tidigare industriområdet i Bromölla till ett centrum för kultur och turism. Här har man inte bara satt Bromölla på kartan inom konst och kultursfären utan också förvandlat och integrerat industrilokaler till ett center för konsthantverk och gatukonst i världsklass. För detta arbete har Ifö Center tilldelats Innovationspriset i Bromölla.

  Innovationsriset delades ut av Krinova Incubator & Science Park och Bromölla kommun i samband med Guldmorgon som arrangerades den 24 oktober.

  –  Ifö Center kan på sikt bli ett av Europas stora kulturcenter särskilt gällande infrastruktur för bildkonst. Men det är enormt mycket arbete som ligger framför oss nu när vi ta över Ceramics gamla fabrik. Vi går från 4 500 m2 till 45 000 m2, säger Teresa Holmberg, som är verksamhetsledare på Ifö Center.

  Ifö Center är en ideell förening. Bland medlemmarna finns yrkesverksamma konstnärer och hantverkare, men också volontärer och konstintresserad. I den gamla keramikfabriken, som tidigare varit en del av Iföverken, har fabrikslokalerna nu förvandlats till ateljéer, kollektivverkstäder och utställningsrum. Här arrangerar föreningen också kurser, workshops och guidade visningar.

  – Det är stora lokaler och även om huvuddelen av fastigheten ska användas för kulturella syften, så finns det möjlighet att hyra för företag eller privatpersoner som behöver lokaler samtidigt som man är med och stödjer kulturlivet, fortsätter Teresa.

  Motiveringen till Innovationspriset lyder: Hur ska man vidareutveckla industrilokaler på landsbygden? I Bromölla har Ifö Center sett över de möjligheter som funnits och har på ett innovativt sätt, inte bara satt Bromölla på kartan inom konst och kultursfären utan också förvandlat och integrerat industrilokaler i och till ett center för konsthantverk och gatukonst i världsklass. Samtidigt som man har bibehållit den värdefulla historia som området har så, har man utvecklat och inkluderat människorna.

  Innovationspriset, som instiftats av Krinova, belönar innovativt företagande och idéer som visar hur nya möjligheter och kreativa lösningar kan omsättas i praktiken. Priset inriktas på idéer med hög innovationsnivå, kommersiell potential och hållbart företagande.

  Ifö Center vinner Innovationspriset i Bromölla - Krinova