Innovativt gips underlättar för patient

  11 juni 2020

  I 20 år har Gipsteknik arbetat för att göra gipstekniken bättre för både personal och patient på akutmottagningar runt om i landet. Med en strävan efter att alltid förbättra arbetar de nu på nästa innovation.  

  De tre delägarna träffades för 20 år sen för att skriva en bok om gipsteknik som skulle användas på bland annat akutmottagningar. Även om det här var före internets stora genombrott så insåg Paul Ipsen att en bok snabbt skulle bli inaktuell och övertygade kollegorna om att skapa en databasversion istället.

  – Vi har byggt upp en databasstruktur för vuxen- och barnskelett med steg – för – steg guider som beskriver exakt hur man ska gå tillväga för att gipsa en fraktur. Vi har hittat ett sätt att säkerställa att kvalitén höjs och omgipsningarna minskar. Nästan alla akutmottagningar i Sverige abonnerar på vårt system och det är vi såklart glada för, säger Paul Ipsen, VD för Gipsteknik.

  Innovationer och nya tekniska lösningar

  På Gipsteknik har man länge funderat på en utveckling av guiden. Genom Krinova fick de kontakt med en mjukvarupartner och innovationen kom ett steg närmare marknaden. Genom Gipstekniks nya lösning skapas gipsskenor med en individuell anpassning efter patientens hand, en teknik som kommer att eliminera många problem och underlätta för personalen.

  – Vi har fått anslag från Almi och är jättetacksamma för de medlen. Det är en uppmuntran och bekräftelse att någon annan tror på idén. Vi står med fötterna i den skånsk myllan och vill hela tiden förbättra och göra det bästa för patient och personal men vi skyndar långsamt och gör bara det vi tror på, säger Paul Ipsen.

  Gipsteknik AB arbetar också på en lösning där mjukt gips mixas med hårt och en förstärkning görs i gipset som går att öppna upp. Det innebär att gipset kan tas bort för exempelvis en dusch. Efter duschen sätts gipset på igen och med ett kardborreband som Gipsteknik AB har tagit fram.

  –  Den här tekniken underlättar för exempelvis de som är långtidsgipsade och som efter några veckor bara behöver gipset på när de belastar foten men i övrigt kan ta av det, säger Paul Ipsen.