Lisasgården levererar till Årets kock

  18 augusti 2020

  Sveriges kanske mest prestigefyllda mattävling Årets kock har som uppgift att leda svensk gastronomi in i framtiden. I år när finalen avgörs är huvudråvaran kanin. Leverantör är Lisasgården i Dalarna, ett av de företag som får stöd av Krinova genom projektet Mera mat – Fler jobb.

  – Det känns fantastiskt roligt! Jag tror det kan betyda mycket både för branschen men också för mig när det gäller att nå nya kunder, säger en glad Malin Sundmark som driver Lisasgården.

  Sedan 2013 har Malin fött upp kaniner för köttproduktion. Just nu är det 50-tal avelshonor på gården. Sedan ett par år tillbaka så har Lisasgården även slakteri där man även slaktar andra kaninuppfödares djur.

  Idag är det egentligen tillgången på kanin som begränsar försäljningen. Efterfrågan är stor från de restauranggrossister som Lisasgården säljer till.

  – All vår försäljning går till restauranger i Stockholm. Kanin är ur klimatsynpunkt bättre än både fläskkött och inte minst nötkött och likvärdigt med kycklingkött visar den rapport som branschföreningen tagit fram. I många andra länder i Europa är just kanin ett av de vanligaste inslagen i restaurangernas menyer, säger Malin Sundmark.

  Håll utkik 17–18 september när finalisterna i Årets kock tar sig an kanin vid tävlingen.