Miso flyttar in på Balsgård

  8 januari 2020

  På Testbädd Balsgård utanför Kristianstad kan företagare utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet. Nu flyttar det forskningsbaserade företaget MISO in. MISO har utvecklat ett koncept som bygger på att isolera vilda jäststammar från naturen som kan användas av exempelvis vinproducenter och bryggerier.

  Med utgångspunkt från forskning inom mikrobiologi har MISO utifrån vildjäst utvecklat en helsvensk och unik produkt för bryggerinäringen. Från gamla traditioner förädlar de en lokalt framtagen jäststam som ger en stabil och välsmakande produkt. Detta öppnar helt nya möjligheter att ta fram äkta lokalproducerad dryck i ordets sanna betydelse.

  Nu är de redo att ta sin produkt vidare och flyttar in på Testbädd Balsgård. På Balsgård får företag stöd att ta sin produktidé till verklighet genom att formulera och utveckla produkten, finna rätt råvaror och komma igång med produktion.

  – Vi var på en nätverksträff som Krinova arrangerade i våras och då föddes idén om att flytta hit. Vi är redo för att skala upp vår idé och fokusera mer på vårt företag, säger Betty Collin, en av de två grundarna av MISO.

  Betty Collin och Stina- Mina Ehn Börjesson är universitetslektor respektive universitetsadjunkt i mikrobiologivid Högskolan Kristianstad och är nu redo att satsa mer på sin idé och kliva över till företagssidan. De har fått hjälp av Krinova sen starten.

  – Vi hade inte varit någonstans utan Krinova. Vi har fått hjälp med väldigt mycket och lärt oss massor om bolagsbyggande. Det är superspännande men också ibland jättesvårt att vara företagare. Vi har verkligen lärt oss vad kundfokus är och hur man bygger stolthet över sin produkt, säger Betty.

  Testbädd Balsgård

  Emilie Sellman är business designer på Testbädd Balsgård och den som hjälper företagen på plats med utveckling och testning. Testbädden drivs i ett samarbete mellan Krinova och Balsgård Foodtech. En testbädd (också kallad pilothall) är en fysisk eller virtuellmiljö där företag, akademi och andra organisationer samverkar vid utveckling, test och av nya produkter, tjänster och processer.

  – Jag tycker såklart att det är väldigt kul att det flyttar in fler hyresgäster här. Det är väldigt bra för samverkan och kunskapsutbyte att huset fylls med folk. Det hjälper oss alla att bygga upp verksamheten och ger möjlighet att dela kompetenser, säger Emilie Sellman.

  Betty tittar till jästen