Miso vinner Innovationspriset i Kristianstad

  11 april 2019

  – Vi är överväldigade att vår utveckling av en ren vildjäst för bryggerinäringen uppmärksammas med innovationspriset i Kristianstad. Priset är en verklig bekräftelse och gör oss stärkta när vi nu tar nästa steg, säger Betty Collin som tillsammans med Stina-Mina Ehn-Börjesson grundat och driver Miso. Innovationspriset delades ut av Krinova Incubator & Science Park i samband med Guldjubelgalan den 10 april.

  Med utgångspunkt från forskning inom mikrobiologi har Miso utifrån vildjäst utvecklat en helsvensk och unik produkt för bryggerinäringen.

  – Utifrån gamla traditioner förädlar vi en lokalt framtagen jäststam som ger en stabil och välsmakande produkt, förtydligar Stina-Mina.

  Betty och Stina-Mina, som står bakom Miso, har båda ett långt akademiskt förflutet och jobbar jämte företaget också som universitetslektor respektive universitetsadjunkt i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.

  Motiveringen till Innovationspriset lyder: Med Misos koncept för att ta fram rena och lokala jäststammar öppnas nya möjligheter att brygga äkta lokalproducerad öl i ordets sanna betydelse. Med ett nytt och annorlunda forskningsperspektiv bryter Miso in i en bransch med såväl starka traditioner som nytänkande. Med en produkt som är först i sin nisch, skapar de nya möjligheter för vågen av mikrobryggerier som kopplar an till att positionera dessa och skapa produkter än mer unika i smak och uttryck.

  – Miso är en mycket värdig vinnare av Innovationspriset och har utvecklat en unik produkt. Utifrån forskning har de tagit fram en produkt som kan få stor betydelse för bryggerinäringen, säger Truls Bretz, business designer på Krinova Incubator & Science Park.

  Innovationspriset, som instiftats av Krinova, belönar innovativt företagande och idéer som visar hur nya möjligheter och kreativa lösningar kan omsättas i praktiken. Priset inriktas på idéer med hög innovationsnivå, kommersiell potential och hållbart företagande.

  Miso är även nominerade till Årets innovationspris 2019 i Skåne Nordost tillsammans med alla innovationspristagare i de andra Skåne Nordost kommunerna.

  MISO AB pristagare av Innovationspris