Snabbspår in på hyllan

  27 april 2020

  I spåren av Corona-krisens framfart har dagligvaruhandeln hittat nya vägar för att mindre producenter ska kunna leverera till butiker. Bland annat Axfood och Lidl har öppnat upp och skapat kanaler för småskaliga livsmedelsproducenter.

  Axfood berättar i ett pressmeddelande att gensvaret har varit stort. 150 producenter hörde av sig, 120 är godkända och kvalitetssäkrade varav 20 redan har varor i butiker eller på väg in. Charlis Brygghus i Trolle Ljungby utanför Kristianstad har kommit in med sin öl på Willys i Åhus och på Hemköp i Svedala finns Maisha Delis växtbaserade mejeriprodukter. De är två exempel på företag som är en del av Krinovas food community.

  Två företag från Food Community klara för Lidl

  Bagers gör mjöl på den gamla klassiska sorten ölandsvete från sin gård Bagershill. Ölandsvete ger cirka en tredjedel i skörd mot ett modernt högavkastande vete. Strået på Ölandsvete är högre så det tar längre tid att tröska men höjden är samtidigt en fördel. Ett långt strå innebär att ljus inte når ner till marken och ogräs får svårare att etablera sig.De kommer inom kort att börja leverera sitt mjöl till Lidl.

  – Det är riktigt roligt. Det är verkligen en dröm. Det är nästan obeskrivligt att för första gången når jag ut till hela landet. Det är verkligen toppen när läget är som det är. Jag kommer att leverera mitt mjöl till alla Lidls butiker, säger Nils Christensen, Bagers mjöl.

  Kalmar Bageri har fått klart ett avtal hos Lidl. De kommer att leverera sina tunnbröd till Lidl centralt inom kort. Sahib Sahib har haft en tydlig målsättning med Kalmar Bageri från starten av företaget 2016 – att leverera färska tunnbröd till flera matkedjor, allra helst Lidl. Nu har det blivit verklighet.

  – Vi är väldigt glada för att Lidl agerade snabbt när vår försäljning sjönk. Det ligger en Lidlbutik mitt emot vårt kontor. Det kommer att kännas mycket bra att gå in där och hitta vårt bröd på hyllorna. Vi har äntligen nått vårt första delmål, säger Sahib Sahib.

  Kalmar Bageri är med i projektet Mer Mat – fler jobb. 

   

   

   

  Nils Christersson på Bagers

  Bagers ölandsvete

   

  VD Haydar Saheeb

  Kalmar bageri