Vikentomater Årets klimatbonde

  23 september 2021

  Grattis Vikentomater som utsetts till Årets klimatbonde, ett pris som årligen delas ut av miljömärkningen Svenskt Sigill.

  – Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

  Motivering från juryn
  Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre – både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär.

  Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.

  Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer.

  En man och kvinna som representerar sitt företag
  På bild ser vi Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

  Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare.